Mallorca

Nu har vi landat på regnig mark igen. Men enligt gårdagens väderleksrapport skulle det ändå regna på Mallorca de närmaste fyra dagarna. Välbehövligt.

Vi har haft härliga två veckor! Sol, bad, mys och laddande av batterier. Mmmm. Vi bodde i ett litet turisstsamhälle nära Palma, C'an Pastilla, precis intill strandpromenaden som gick närmare en mil längs Playa de Palma.

När vi väl kom till hotellet fick vi veta att städningen inte var färdig och att vi därför skulle få vänta ett par timmar på vårt rum. Efter en promenad i omgivningarna och en cola/öl i hotellets bar fick vi äntligen komma in i vårt rum. På elfte våningen (!!). Och möttes av den här utsikten:

Photobucket - Video and Image Hosting

Inte helt fel… 🙂 Saknar redan känslan av att vakna upp och se och höra havet det första jag gör. Vågorna slog mot stranden och de första nätterna drömde jag väldigt mycket om tvättmaskiner. Och så nojade jag om att jag kanske skulle gå i sömnen och få för mig att bada och skutta de elva våningarna ner men trots det så gick det bara inte att sova med balkongdörren stängd (33-38 grader på dagen innebar ännu varmare på natten eftersom det då slutade blåsa). Istället tvingade jag T att sova mellan mig och balkongen. Tilläggas bör att jag aldrig någonsin under mina 27 år har gått i sömnen. Däremot är jag lite smått höjdrädd…

Men till mitt försvar ska sägas att det var högt. Jämför:

Elva våningar till marken (Ja, de små prickarna ÄR människor):
Photobucket - Video and Image Hosting

En dryg meter till marken:
Photobucket - Video and Image Hosting

Vi ägnade våra dagar åt sol, bad och en massa läsning. T hann påbörja sin tredje engelska tegelsten och jag hann påbörja min nionde pocket (varierande tjocklek och tyngd). En kort lista:

1) Marjaneh Bakhtiari – Kalla det vad fan du vill (hade läst halva redan när vi kom och skrattade mimg igenom större delen av andra halvan också)

2) Mitch Albom – Fem personer du möter i himlen (inköpt på Arlanda eftersom mina bokusböcker inte hade kommit, tänkvärd och liksom…gullig)

3) Helen Fielding – Samvetets röst (lånad av Åsan, utmärkt tjejig strandlitteratur)

4) Marian Keyes – Angels (också från Åsan, samma kategori som ovanstående, blir nog inte så dumt att åka till LA så småningom ändå…)

5) Marian Keyes – The other side of the story (samma där och också från Åsan)

6) Cecelia Ahern – PS Jag älskar dig! (liknande MK men med dystert ämne…tror nog att en och annan tår smög sig nedför kinden bakom solglasögonen…men det kan ha varit havsvatten…)

7) Isabel Allende – Zorro (min favvoförfattare..all time…det märktes dock att den här boken inte var hennes egen utan skriven på uppdrag, jag kan ha fel om det men jag har för mig att jag hört att så var fallet också, men trots att den inte på långa vägar hörde till hennes bästa och att jag aldrig varit något fan av Zorro så blev det ändå…tomt när den tog slut)

8) John Ajvide Lindqvist – Hanteringen av de odöda (Skräck, dvs i n t e min genre. Ungefär så långt ifrån det som man kan komma. Jag drömmer ju bara mardrömmar. Till och med av att läsa Kalle Ankas version av A Christmas Carol (heter den inte så? Med han scrooge eller hur det nu stavas…tror han spelas av Bill Murray i filmen). Jag drömde dock inga mardrömmar av den här. Den utspelade sig i Stockholm där en ihållande värmebölja hade fått de personer som dött de senaste månaderna att vakna till liv igen. Zombiestyle. Men nä. Det spelar ingen roll hur många författaren tackade för besök i lab och på bårhus, det kändes inte trovärdigt ändå (men OM det någon gång skulle hända skulle de förmodligen attackera mig för att jag skrev så *hrm*)

9) Cecilia von Krusenstjerna – En spricka i kristallen (nästan utäst, tragisk och på gränsen till patetisk och får mig att känna mig deppig, men det är nog meningen, kanske…)

Ja, hrm, böckerna ja. Men nu var det sol och bad och allt sånt där. Vi läste faktiskt inte hela tiden. 3 dagar hyrde vi en liten Seat Ibiza i dieselversion och gled runt på ön. Första dagen: Västra Mallorca. Berg, hav och dalar. Upp och ner på små serpentinvägar (jag fick verkligen träning på det där med höjder!!!)

Söta små tunnlar

Photobucket - Video and Image Hosting

Min favoritblå färg
Photobucket - Video and Image Hosting

Vi stannade i Chopins födelsestad Valdemossa men såg inte till honom. Däremot fick vi glass. Överhuvudtaget bytte vi ganska många sevärdheter mot glass. Men faktum är att det verkligen kryllade av turister överallt, mitt i högsäsongen och allt, och det var 38 grader de dagarna vi åkte runt i inlandet och 23 i vår bil med AC så vi tyckte att det räckte med att se en stor del av allt vi åkte förbi genom bilfönstret. Drive through. Längst upp i norr pausade vi dock i Puerto de Alcudia och om vi någon gång hamnar på Mallorca igen så hoppas jag att det blir där. Vackert… Efter en kall dricka där tog vi öns enda motorväg tillbaks till hotellet.

Dag två med hyrbilen styrde vi istället österut. Först längst upp i nordöst och sen ner längs med kusten. Här låg dock vägen en bit in från kusten vilket gjorde att man fick de otäcka serpentinvägarna men utan den fina utsikten över havet så vi tog oss igenom det hela rätt snabbt. Vi stannade dock till en sväng i Porto Cristo (glasspaus, vad annars?) och jag hittade en kompis:

Photobucket - Video and Image Hosting
Om ni tittar noga och har bra syn ser ni att det står något på tunnan.

Jajamen, det är en Tequilahäst! Och jag har faktiskt postat bilder när jag rider på en sådan förut, fast de var från Norrköping. Men ändå. Söt var den.

Efter den glassen tyckte vi att vi skulle försöka oss på ett besök på den av reseledaren rekommenderade stranden Playa del Trenc. "Mallorcas finaste". Förmodligen inte under högsäsong, eller så var det bara länge sedan hon var där. Efter att ha kört ett par kilometer på en liten grusväg som bara knappt rymde två bilar i bredd (med T ständigt undrandes hur säker jag var på att det verkligen var den vägen) kom vi fram till en parkering mitt ute i ingenstans. Och en liten entrehytt där en man satt och sa "Hola, como esta, 6 euros, por favor". Vi betalade snällt och parkerade vår lilla röda och började vandringen mot stranden. Efter en liten promenad uppenbarade sig en förmodligen väldigt fin och lite ödsligt belägen strand med finkornig vit sand. Men det var knappt att vi såg någon strand. Folk låg med en decimeters avstånd från varandra som packade sillar. Packat. Dessutom var vår hemmaplaya nästan lika fin. Så vi vände och åkte ut igen. Och hem till våra vågor…

Dag 3 med bilen var stora shoppingdagen. Längs motorvägen fanns både läderstaden Inca, vingårdssamhället Binissalem och en stor factory outlet. (Värmen måste ha gjort sitt med T också för han upprepade nästan dagligen att han ville shoppa!!). Vi kom hem med två t-shirts till T, ett par skor och ett par träningsbyxor till mig, en pryl som var märkt Asa så att vi var tvungna att ta hem den till Åsa och så ett gäng vinflaskor.

Resterande dagar blev det böcker och playa igen. Viss kräftliknande nyans hos T gjorde dock att vi bestämde oss för att ta bussen till Palma stad för lite sightseeing (och kanske lite mer shopping). Det var dock en söndag vilket gjorde att allt var stängt. Till och med den vackra katedralen (!!). Men vi hittade en och annan halvdan skulptur i alla fall:

Photobucket - Video and Image Hosting

Förutom att sola och bada har vi också ätit en hel del. Vi hittade en favoritresaurang med en mycket god spaghetti bolognese (och jag kan höra mamma skratta igenkännande åt min lust att prova nya maträtter nu…) och en mycket mystisk kypare som visserligen pratade engelska men som däremellan mumlade på något obestämbart språk. Han var lite lustig i alla fall. Efter att ha sett bilden på mig på restaurangen undrar jag om jag kanske borde gå för att undersöka om jag fått gulsot (eller kanske gulsol?)…*hm*
Photobucket - Video and Image Hosting

En annan syn som var väldigt vanlig där men som ska kämpas aktivt mot här hemma är denna:
Photobucket - Video and Image Hosting
Ingen mer cola för mig nu. Mina tänder behöver skonas!

Och här visar T var vi handlade: Eroski. Yey. Fullt dugligt för att inhandla diverse nödvändigheter som frukost och pistagenötter/solrosfrön.
Photobucket - Video and Image Hosting

Vi hann också med en och annan promenad längs stranden när väl solen börjat gå ner…
Photobucket - Video and Image Hosting

Och när den gjorde det satt vi på balkongen och njöt av utsikten…
Photobucket - Video and Image Hosting

Härligt som sagt… Men det var härligt att komma hem också. Till en liten gullkrull som gjort livet surt för mamma (men som nu sover så sött så sött), till en sval säng, till frisk luft och till en dusch med lite tryck i… Mmmm…Och en lägenhet utan holländska grannar. Men det kan vi ta en annan gång…

//J

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *