Oj förlåt

Bloggen tog visst lite semester. Vi har nämligen åkt båt. Om man frågar Sam så har vi ”åkt jättejättestor bååt”. Det är killarnas första utlandsbesök som avklarats. Och första färjetur. Och första resa med finskt fjärrtåg. Och säkert en himla massa mer första. Med andra ord tog vi båten till Helsinfors. Med mormor, morfar, moster, Peter och kusinerna. Fullt ös alltså.

Vi börjar med dag 1:

Mycket taggade och förväntansfulla killar på långtidsparkeringen i Värtahamnen:

Väl på båten var det liksom lite långt till middagen (buffé kl 20). Eds humör var inte riktigt på topp kan man väl säga…

Men med lite middag och DS blir allt bra. Innan sa Ed lyckligt ”Vi ska vara med kusinerna i TRE dagar och de bara spelar och äter glass hela tiiiiiden”. Jag försökte upplysa lite fint om att det kanske inte var så JÄMT men tja, här har vi umgåtts i tre timmar och efter maten fick man så mycket glass man kunde äta och sen spelades det så… 😉 Snälla Mateo lät Ed låna också.

Dag 2 var det äventyr för alla inblandade. Vi skulle ta oss till Heureka, ett stort naturhistoriskt/teknisk museum i utkanten av Helsingfors där det skulle finnas en fin dinosaurieutställning. Lite blandade känslor över att behöva åka fjärrtåg inrikes. Killarna var mycket lyckliga över det. Mormor tittade på biljettautomaten och sa ”Jag klarar inte det här” (mannen före oss i kön gav upp). Men men, vi fick biljetter och kom på tåget och kom av vid rätt ställe.


Dante och Ed går in.


Jag hittade en jättejättestor stol vid entrén.


Dinosaurierna var jättecoola och rörde sig och lät. Dante och Tristan poserar framför. Tyvärr fick jag ta mig rätt snabbt igenom den avdelningen eftersom Ed blev jätterädd och sprang iväg med händerna för öronen. Oups. (Fast efteråt sa han att det bästa med dagen var dinosaurierna).


Sen hittade Ed lite lugnare dinosaurier.  Mycket mer spännande.


Fast dinosaurierna hördes ju ändå över hela området…

Ute fanns också ett slags experimentområde. Som gjort för närkontakt med vattnet. Men närmast var nog jag och Sam eftersom jag försökte mig på att balansera över med honom på höften och han ville i… Vi klarade oss torra i alla fall.

Sen var det glasspaus. Så klart. Kusinerna var ju med 😉 Ed blev verkligen jättejättelycklig över att få glass. Eller tja. Jobbigt det där med att känna att man måste beställa exakt som kusinen…när man inte ens gillar chokladglass. Hehe.

En liten stund hann vi hänga inne på museet också. Massa roliga experiment som gav mersmak. Ed pratar redan om ”nästa gång vi åker till det där museet”. Tror nästa vecka får bjuda på besök på Tekniska eller Tom Tits.

Sam? Ja, han började med att somna på tåget dit. Snacka anti-klimax efter att ha tjatat om att åka tåååååg hur länge som helst. Men inte ens en tvååring kunde sova sig igenom närkontakt med en morrande Tyrannosaurus Rex så han vaknade. Resten av tiden jagade jag honom och försökte få honom att inte dyka i vattnet. När han inte blev runtburen av mormor och morfar eller käkade glass.

Tillbaks till båten gick det lättare att hitta och vi fick oss en middag till, en Robin Hood show, lite muminlekland och taxfreeshopping. Mina flaskor var minst. Nagellack är ju inte så stora menar jag. Och så fick jag lakrits. Och killarna fick lära sig att om man är på en jättejättestor båt så finns det jättejättestora godispåsar där också. Och så fick de varsin liten motorcykel som de sen dess gått runt med i det närmaste oavbrutet. Lyckat köp!

Så. Det är vad vi pysslat med den här veckan. Fast det är ju förstås lördag nu så vi har hunnit med lite till. Typ dopp i Långsjön, middag hos svärfar/farfar, lek med mormor, lite hemmafix och ett och annat träningspass. Semester, finfint säger jag.

//J

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *